måndag, oktober 03, 2005

en kladdkaka-blogg!

här mina vänner kommer en kalasbra guide till att nå den där kladdkakan du bara drömmer om under dina våtaste kladdkakanätter.

=> 3 ägg
=> drygt 100g smör
=> 2.25 dl mjöl
=> 4 dl socker
=> 2 tsk vaniljsocker
=> 6 msk kakao (är du inte helt bakom så har du redan nu tänkt tanken 'men hej, är inte 6 msk exakt samma som 6*15cl=90cl=0,9dl?' jo det har du helt rätt i, du har nu gjort livet mycket enklare för dig. bara fyll på decilitermåttet istället för att hiva matskedar. för många matskedar är gay och onödigt)
=> (salt. salt ska egenltigen inte användas i bakverk eller andra söta rätter. why, you ask? because you would be a fool and a communist to try it.)

- sätt på ugnen, 175 grader är det som gäller.
- ställ en gryta med smöret i på en varm kokplatta. använd kniv för att skära lämplig mängd smör. snåla inte!
- ta fram din bakform och täck den med ett tunt lager smör. jag brukar använda toapapper för att fördela klicken smör på formen. men visst gör som du vill, kom inte till mig när du är fettig på dina äckliga fingrar och står där och försöker diska dem rena i tio minuter.



- knäck äggen med samma kniv. du har nu sparat en knivs disk.
- häll i sockret. om du vill vara old school (vilket jag undviker i livets alla situationer) så kan du ju vispa detta pösigt och ha dig. men det är gay så gör inte det. mental note: skratta åt alla som vispar pösigt i fortsättningen. du har nu lärt dig en av livets dyrbara lärdomar: att vispa saker pösigt är gay och onödigt. proceed.
- häll i mjölet, använd samma decilitermått som du använde till sockret. du har nu sparat ett decilitersmåtts disk.
- häll också i kakao (med samma decilitermått om du inte är dum) och vaniljsocker. snåla inte med vaniljsockret som tillsammans med vin och gamla ungerska gummor på yoghurtpaketen skriker livets goda. gör inte misstaget att slicka upp eventuellt kakao du råkat få på dig. det är inte alls lika gott som din fantasi gör gällande.
- jag hoppas inte att du missat att vispa allteftersom att du tillsatt ingredienser. inte för att det spelar så stor roll men det är nog väldigt jobbigt för dig ifall du har kvar allt vispandet tills nu. men för all del.
- dra i det smälta smöret sist. egentligen finns det inga klara riktlinjer för när eller hur ingredienserna bör blandas i. jag brukar vänta med smöret till sist för det är så kul att se hur allt blir på gränsen till degigt innan denna punkt bara för att redas upp och bli värsta fina smeten när väl smöret träder in i handlingen.
- dra ner smeten i din preparerade form och se hur vackert den fördelar sig, det är nu dags att skörda frukterna av allt slit.



-slicka upp resterna av smeten som stannat i bunken. go ahead!



- släng in formen i ugnen strax nedan mitten av densamma. efter runt 25 minuter kan det tänkas att den är färdig att ta ut men är den inte fast nog kan du låta den vara inne några minuter till på ett högre steg i ugnen. don´t panic.



- du är nu färdig. bjud in din kompis och alla katter i kvarter.
du vet vad jag menar.