tisdag, oktober 04, 2005

bun day

wow. 3 oktober är internationella barndagen. groovy, alla barn världen över kan fortfarande leva i sin naiva låtsasvärld där alla vill, och har möjlighet att, bli cowbojs, poliser eller brandmän (vad är det med utryckningsyrken egentligen?). men vad värre är, 3 oktober är ju egentligen endast till som förspel för vad som är den egentliga början-av-oktobers höjdpunkt.
4 oktober: kanelbulledagen!
här kommer det jazzigaste kanelbullereceptet (courtesy of "sju sorters kakor") your futile mind could ever imagine:

börja med grunddegen:
=> 150g smör
=> 5 dl mjölk
=> 50g jäst
=> ½ tsk salt (kom ihåg vad jag skrev om salt igår)
=> 1-1½ dl socker
=> 3 tsk kardemumma
=> 1 tsk kanel

=> ungefär 1.5 liter mjöl. notera att detta är väldigt mycket mjöl, se till att ha gott om mjöl i skafferiet. om inte så är nu precis innan bakningen en bra tidpunkt att springa iväg och köpa. eller låna av den där snygga grannen du kollat in i ett halvår. minst.

- smält smöret i en kastrull, ha inte på för hög värm för länge, smöret kokar sönder och skvätter och har sig.
- häll därefter i mjölken i kastrullen och, om nödvändigt, värm upp innehållet tills det blir ljummet. detta är på grund av att nästa steg är att hälla i jästen och den där pussy ass-jästen fixar bara kroppstempererad vätska annars fuckas dess bakterieflora upp helt. (on a personal note: om man nu har kunnat fixa så att jästen passar bäst i kroppstempererad vätska så bör väl nästa naturliga steg vara att baketeriefloran fixar lite andra temperaturer också. men hey, lyssna inte på mig. det är inte så att jag bakar speciellt ofta och måste köpa den där torrjästen istället för att köra med autentisk jäst som blir alldeles grön och sunkig om man inte känner för att ha en bakvecka. bara en parantes.)
- häll i jästen.
- vispa ner allt annat men vänta med mjölet till sist. ta det försiktigt med mjölet och häll i det inkrementalistiskt. behövs det inte 1.5 liter för att få fram en smidig deg så spara resten, behövs det däremot mer så kör på. här får du känna efter lite och lära dig att inte vara recepten bokstavstrogna.
- när degen är lätt och smidig låter du den jäsa till dubbel storlek under bakduk. strö lite mjöl över degen så att den inte torkar. och ja, "till dubbel storlek" betyder att du kan gå och ladda ner musik i ungefär 40 minuter.


kanelfyllning
=> 130-140g smör
=> 1.5 dl socker
=> 4 tsk kanel

men vänta! hahaaa! du skulle ju inte alls softa under hela tiden som det tog för degen att jäsa. nej lite tid använder du till att förbereda fyllningen och stöka undan så att du har ett lätt mjölat bakbord att kavla degen på när den är färdigjäst. nu gjorde du allt bort dig suckah.

- smält smöret i samma kastrull som du använde tidigare.
- blanda ner sockret och sen kanelen, se till att blandningen blir hyfsat dryg så att du sen lättare kan smeta ut den jämnt på den utkavlade degen.


- sätt på ugnen på 250 grader.
- när degen är fin och färdigjäst delar du den i två delar. kavla ut den till en rektangel och använd ungefär hälften av fyllningen till att bres ut på den utkavlade degen.
- rulla ihop degen och skär den i 1.5-2 cm tjocka skivor som du sedan lägger upp i formar på ett av de två smörpappertäckta plåtar som du varit snabb nog att förbereda. tro mig, om detta kan du implicit läsa i texten ovan. blir skivorna så stora att de riskerar att välla utanför formarna efter ännu en jäsning (vilket de antagligen blir) så gardera dig med dubbla formar, nu är du relativt säker asswipe.


- gör på samma sätt med den andra delen av degen och låt de ännu en gång jäsa "till dubbel storlek". you know what that means.
- när du suttit och rullat färdigt tummarna i 40 minuterna tar du och spräcker det där ägget du tagit fram, pensla innehållet på de jästa bullarna och strö massor med pärlsocker över dem. kom ihåg att mycket av dålig smak kan täckas över med stora mängder hederligt pärlsocker och kanel.
- ställ in bullarna mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, ta ut dem när de fått lite brun färg på sig. var kommer den ifrån egentligen?


tadaa!