torsdag, april 17, 2008

delegate math

så iallafall är nästa state primary i Pennsylvania. huvudstad Philadelphia, staden med liberty bell & all that. annars är det väl mest philadelphia flyers och hög kriminalitet som gäller liksom på alla andra ställen?

Det känns lite som att the expectations game har kulminerat för delstaten, sedan i mitten av mars har allt fokus varit på den och det är lite för lång tid för att man ska kunna väga den andra kandidatens förväntningar upp och ner hela tiden.

Titta på grafen så ser man kvickt att Clintan haft en 20% stor ledning i opinionsmätningarna sedan i mitten av 2007 (då mätningarna påbörjades). hon behöll faktiskt den ledningen längre än vad hon lyckades göra i de flesta andra delstater, där Obama oftast knappade in rejält inför deras respektive valdagar. Det har väl att göra med både fokus som aktuella delstaten faktiskt sätter på kandidaterna ("kanske inte clintan är så suverän ändå?") samt den budget Obama har, som vida överstiger Clintans budget. han har mer pengar att lägga på reklam i varje delstat helt enkelt.

Clintans gäng har sedan ett litet tag börjat säga att med tanke på obamas pengaförsprång och den popularitetsschwung han fått sedan röstningarna började att det borde vara en besvikelse för honom ifall han rentav inte vinner Pennsylvania.
Gå inte på det.
Titta istället på grafen och förstå hur ihärdigt hon kämpar för att kunna utmåla sig till moralisk vinnare i delstaten oavsett hur liten marginalen blir till obama. momentum (oöversättbart) är fortfarande ganska viktigt även om inte allt momentum i världen kan hjälpa henne att ta nomineringen. Alla matematiska beräkningar pekar på att clintan har exakt en snöbolls chans i helvetet att plocka in det delegatförsprång Obama har under de delstatsval som återstår (glöm inte att pricka in delegatsvalet i Guam den 3e maj, 4 delegater, i kalendern. Pennsylvania har 188st). Men låt oss vara lite sjyssta mot clintan, vinner hon Penn med mer än 10% så är det, med tanke på att hon överhuvudtaget fortfarande deltar i racet, rimligt att hon fortsätter köra hårt ända tills the bitter end. en vinst med mindre än 10% så är hon helt körd och då för en gångs skull håller jag med alla som bara ber henne lägga av.

jag menar kolla grafen en gång till.